Skip to main content


UKULELE

L’ukulele és un cordòfon petit de quatre cordes originari de Hawaique darrerament ha fet molta fortuna perquè ha estat utilitzat per molts de grups de pop i rock per afegir diversitat tímbrica i força rítmica, especialment als principis dels temes. El grup Manel n’és un exemple.

Escriptura

Artistes


  Afinació

  Les cordes de l’ukulele s’afinen la mi do sol, si començam per la 1a corda que es considera la més aguda, la que tenim més enfora del nas. 

  Es pot afinar amb apps del mòbil o online a webs a partir de la freqüència o de l’oïda.

  L’ukulele està afinat una quarta justa per damunt la guitarra. Aixó començant per la corda més aguda, que és la més allunyada del nostre cap, l’afinació de l’ukulele soprano és: la, mi, do, sol’ (agut). Comparant-ho amb les 4 primeres cordes de la guitarra seria:

  Guitarra Ukulele
  1a corda Mi (E) La (A)
  2a corda Si (B) Mi (E)
  3a corda Sol (G) Do (C)
  4a corda Re (D) Sol’ (G)

  Aquesta afinació serveix per a l’ukulele soprano, per al de concert i per al tenor. Per al baríton, que és el més gran i greu, és: mi, si, sol, re (que resulten ser les quatre primeres cordes de la guitarra exactament).

  En el web theoreticallycorrect s’explica exhaustivament les diferents afinacions i les similituds amb la guitarra:


  Acords

  Posició dels dits

  La posició dels dits a l’ukulele i a la guitarra és la mateixa, però s’han de tenir en compte dues coses:

  1- La mateixa posició de dits fa un acord diferent a cada instrument.

  One Easy Trick to Convert Guitar Chords to Ukulele Chords | TakeLessons

  2- És com si a l’ukulele li faltassin les dues cordes de baix.

  Guitar chords on a ukulele

  Acords M (majors) i m (menors)

  Un acord és un conjunt de 3 o més notes a distància de 3a. Per exemple, l’acord de C el formen les notes do mi i sol (que estan a una distància de 3a cadascuna d’elles), i l’acord de G el formen les notes sol si i re. 

  El nom de l’acord el dóna la nota més greu, que s’anomena tònica o fonamental. L’acord do mi i sol és l’acord de C.

  Quan tocam l’acord de C a l’ukulele tocam les notes do’ mi do sol. Com que l’ukulele té quatre cordes duplicam una nota si l’acord té tres notes.

  L’acord pot ser M (major) o m (menor) depenent de la distància entre la tònica i la seva 3a. Si aquesta és major, l’acord serà major i si és menor, l’acord serà menor. Els acords majors “sonen” més alegres i els menors més trists.

  L’acord de C és major perquè la distància entre la tònica, do, i la seva 3a, mi, és major.

  L’acord de Dm és menor perquè la distància entre la tònica, re, i la seva 3a, fa, és menor.

  Fixa’t en la digitació de C i Cm. Observa que els acords majors i menors que tenen la mateixa tònica tenen dues notes en comú, com a mínim.

  Acords de 7maj (majors) i 7 (menors)

  Quan l’acord és de 4 notes s’hi afegeix la 7a. L’acord de C seria do mi sol i si. Aquesta 7a pot ser major, que s’escriu C7maj, o menor, que s’escriu C7. Els acords de 7 major”sonen” a Bossa i els acords de 7 menor a blues.

  Practicar els acords de la roda de blues en C és una bona manera també de començar perquè s’utilitzen només tres acords i la seva digitació és senzilla:

  C7  C7  C7  C7

  F7  F7  C7  C7

  G7  F7  C7  G7

  Per començar

  Aquestes cançons són ideals per començar a tocar l’ukulele perquè utilitzen només tres acords:

  Bella ciao: Am Dm E7

  Don’t worry, be happy: C Dm F

  També trobaràs molts de tutorials de com tocar moltes cançons amb tres acords (C F G) o quatre acords (C F G Am)


  Gratats

  Hi ha dos gratats principals que utilitzarem a classe:

  • 1 2 3 4, on el 3 és més fort i la resta fluixos. Aquest gratat és talment la caixeta del Samba Reggae.

  Captura de pantalla 2018-10-10 a les 10.48.25

  • 1 1 2   2 1 2, on l’1 és per amunt i el 2 per avall.

  Captura de pantalla 2018-10-10 a les 10.48.15.png


  tipus d’uke

  Hi ha molts de tipus d’ukulele. El més habitual són el soprano, que és el que utilitzam habitualment, i el de concert, que és com el soprano però un pèl més grosset.

  Ukulele+Sizes+and+Types.png

  Les mides de cada tipus d’ukulele són diferents:

  iniciarse-con-un-ukelele2
  A l’aula de música hi són tots excepte el sopranino

  L’afinació de l’ukulele soprano, del de concert i del tenor és de la 1a a la 4a corda: la mi do sol. A vegades a l’uke tenor s’afina la 4a corda a l’octava greu per aconseguir més tessitura ja que és un instrument que està més enfocat per al puntejat que el soprano o el concert perquè té un batedor bastant més llarg. El soprano té entre 12 i 15 trasts, el de concert entre 15 i 20 i el tenor més de 15.

  L’afinació del baríton és l’única diferent de la resta. De la 1a a la 4a corda és: mi si sol re. Aquesta afinació però, és la mateixa que la de les 4 primeres cordes de la guitarra, per tant, per fer l’acord de sol major, per exemple, només has de digitar com un sol major de guitarra sense les dues darreres cordes. Si tens més clares les posicions de l’ukulele ho has de transportar una 4a descendent de tal manera que la posició del sol a l’ukulele baríton és la mateixa que el do major de l’ukulele soprano). El baríton té més de 19 trasts.

  24946e157b78fe318893f42d3c6c6e7e

  Quin uke comprar?

  No importa gastar-se molt de doblers per tenir un bon uke, però tampoc hem de comprar el més barat perquè trastegen i no estan ben calibrats. A partir de 50 o 60 euros ja trobam ukuleles acceptables. 

  Un altre factor a tenir en compte és la mida. Si tenim la mà petita ens convé un soprano i si la tenim gran un contralt o de concert. Aquests tutorials ho expliquen:


  cançoners

  La manera més senzilla de cercar una cançó per tocar amb l’uke és cercar-la a youtube.Basta posar el títol de la cançó i la paraule UKE i segurament trobarem tutorials per aprendre-la. La classe de l’ukulele és un canal de youtube muntat pels companys de l’IES de Porreres que té molts de recursos.

  Existeixen moltes webs especialitzades en ensenyar les primeres passes amb l’ukulele com ukulele hunt, primeros passos, kundebrand, nwfolk o ukebuddy.

  Beatlesite et mostra la posició dels acords sobre el batedor de l’ukulele al mateix temps que toques. És especialment útil per als principiants perquè es pot copiar la posició dels acords sense necessitat de saber quin és. Totes les peces són dels Beatles.


  fitxes

  Fitxa Ukulele 1.1 Parts, afinació i acords bàsics de l’ukulele

  Fitxa Ukulele 1.2 Acords C Dm i F

  Fitxa Ukulele 2.1 Acord G

  Fitxa Ukulele 2.2 Exercicis

  Fitxa Ukulele 3 Stand by me (Am)

  Fitxa Ukulele 4.1 El mar (Bb)


  GUITARRA

  Si has tocat l’ukulele la guitarra és un instrument amic. Només has d’afegir dues cordes a les posicions que ja coneixes a l’ukulele i utilitzar més la celleta amb el dit. Dues cançons senzilles per començar la guitarra són: Mil ocells i These boots are made for walking.

  A la xarxa hi ha molts de llocs amb llistat de cançons amb els acords perquè puguis practicar com acords.net o justinguitar.com.

  Hi ha cançoners en pdf et mostra apart dels acords i les lletres partitures de les parts més famoses de la cançó, com les línies de baix o les melodies principals.

  Aquest cançoner en anglès mostra temes per nivells, és a dir, per dificultat d’execució dels acords i e-chord és un lloc web que mostra la posició online dels acords.

  I finalment canals de vídeo on practicar cançons com tocamela.cat, latintabs o kalinchita.

  Escriptura


  La tablatura o hexagrama és un conjunt de 6 línies que representen la guitarra i serveix per poder llegir les notes sense utilitzar pentagrama. És un tipus de notació musical que els i les guitarristes han desenvolupat per desenvolupat per descriure quines cordes han de ser tocades i en quin trast pitjades.

  El pentagrama de la tablatura. A la 1a figura les 6 línies corresponen a les 6 cordes de la guitarra

  Notes a la tablatura. A la 2a figura els nombres et diuen a quins trasts i a quines cordes has de posar els dits. En aquest exemple hauries de pitjar el 1r trast a la 1a corda. La següent nota seria al 3r trast a la 1acorda. Després el 3r trast a la 2a corda i així successivament.

  Acords a la tablatura. A la 3a figura hauries de pitjar totes les cordes alhora. La 1a, 2a i 6a corda serien obertes, la 3a l’hauries de pitjar al 1rtrast i la 4a i la 5a al 2n trast.

  Aquí tens una altra explicació de com llegir una tablatura de guitarra.

  Artistes


   Afinació

   Les cordes de la guitarra s’afinen mi si sol re la mi, si començam per la 1a corda que es considera la més aguda, la que tenim més enfora del nas. 

   Es pot afinar amb apps del mòbil o online a webs com online tuner .


   Acords

   Per als qui tocau la guitarra hi ha molts de llocs web per esbrinar la posició els acords. Heu de tenir en compte que sovint hi ha més d’una posició per a un acord i dependrà de diversos factors la posició més convenient.

   http://www.acords.net/posicions.php

   http://www.all-guitar-chords.com/

   http://lacuerda.net/Recursos/acordes/

   http://jguitar.com/chordsearch/

   Si necessites escriure els acords que has après pots imprimir aquest pdf o aquest jpg per apuntar-hi els acords:


   Riffs de guitarra

   Un riff se li pot dir a una frase musical, distingible i que es repeteixi al llarg de la peça, diferenciant-se així del solo o de la cadència virtuosa, que és on l’artista explota les seves habilitats sense repetir-la durant la cançó.

   El grup Antònia Font n’utilitza molts: Una daixona de pols, Wa Yeah

   riff-beatles

   TAB-3

   01-Riff-Satisfaction-Rolling

   Smoke+on+the+water+pdf-+curso+básico+de+guitarra


   Tipus de guitarres


   Com canviar una corda de guitarra?


   Com davallar l’altura de les cordes d’una guitarra?


   Qüestions posturals


   Amplificador de guitarra elèctrica


   BAIX

   El baix elèctric és un instrument de corda, electròfon, similar a la guitarra elèctrica però més gros i amb un so més greu. També està emparentat amb el contrabaix i, com aquest, la seva funció principal és proporcionar la línia o part de baix a la música. És un instrument d’ús molt estès en la música popular contemporània. Les cordes es polsen fonamentalment amb els dits índex, mig i polze de la mà dreta, o mitjançant una pua. També hi ha altres tècniques de tocar, com són el slap (Funky bass slap solo o Crazy fast bass slap solo) , el popping (How to pop & slap), el tapping (Tapping for bass guitar lesson) o el double thumbing (Thumping Slap Technique Tutorial for Bass).

   El baix que tenim a l’aula és un Ibanez model SR300EB-WK de fusta de caoba i de 24 trasts amb una equalitzador de tres bandes i circuit actiu, és a dir, que té un control de la preamplificació en el mateix instrument i el senyal elèctric es degrada menys. Diferències entre un circuit passiu i un circuit actiu.

   Per poder practicar el baix amb la resta d’instruments si no tocam en el to original hi ha un programa online, el Transposr.com, que transporta directament els temes. Així podem practicar el tema en el to que interpretarem.

   Tres exemples de línies de baix. Autumn leaves.


   Afinació

   Tuning a bass guitar using 5th Fret Method - Get-Tuned.com

   Les cordes del baix s’afinen sol re la mi, si començam per la 1a corda que es considera la més aguda, la que tenim més enfora del nas.

   Si t’hi fixes aquestes notes coincideixen amb les quatre darreres cordes de la guitarra (mi la sol re la mi).


   Riffs de baix

   stand by me in A


   amplificador de baix