Dansa

Si la dansa té qualque poder de seducció és el de la sociabilitat ja que ens permet relacionar-nos amb els altres d’una manera lúdica i en un context festiu. Tres regles bàsiques alhora de ballar: escoltar la música per seguir la pulsació, no empegueir-se perquè tothom n’ha après alguna vegada i mirar als ulls o al públic.

En aquesta pàgina hi trobaràs tot un seguit de danses que ballarem a l’aula. En trobaràs de molt de tipus distints però bàsicament n’hi ha de tres tipus: coreogràfiques, per ballar en cercle o també anomenades col·lectives o mixers, com el ball de l’ós o el cercle circassià, i per ballar en parella, com l’scottish o la bourrée. També trobaràs danses tradicionals de llocs específics com la dansa dels 7 salts.

Per ball folk s’entén la dansa popular que permet participar tothom. Hi ha blogs especialitzats com Blai Folk i Tradicionàrius, associacions especialitzades en aquest tipus de danses com Folk a mar i mestres com Joan Codina i festivals com l’Undàrius que es realitza a Girona a finals de juny.


Ball de l’ós

El ball de l’ós, també anomenat la Polca d’Ours, és una xampanya, que és un tipus de dansa popular de compàs binari en què es canvien les parelles. Ha esdevinguda popular arreu de Mallorca perquè molts de grups, com Al-Mayurqa, Caliu o els Grollers de factoria, el tocaven en haver finalitzat la ballada o el concert.

Tot i que el so no és gaire bo, en aquests vídeos pots veure com es balla.

Fitxa Dansa tradicional 1 Ball de l’ós.

Partitura a dues veus del Ball_de_l’ós

En aquest vídeo pots aprendre la dansa.

En aquest altre vídeo pots aprendre i practicar a un tempo lent les dues veus per a flauta dolça. Intenta tocar la primera veu mentre sona la segona i viceversa.


Dansa dels set salts

La dansa dels set salts, o Zazpi jauzi, és una ball d’origen basc que es dansa individualment en rotle i utilitza especialment els peus.

La melodia té una estructura binària A (aa) B (bb) i al final de cada melodia es toquen dues notes que s’executen amb dos botets. S’anomena dels set salts perquè cada vegada que s’acaba la melodia s’hi afegeix un botet fins arribar als set finals. Es balla, per tant, set vegades.


cercle circasià

El cercle circassià és un ball en rotle provinent del Caucas que ha fet fortuna arreu d’Europa i que es dansa amb diferents músiques.

El cercle circassià es pot ballar amb l’Himne de Riego, que és un tema del repertori xeremier de Mallorca. Aquesta és la partitura:


Ballaruga

La ballaruga és una dansa de parella per ballar en rotle. Ballaruga és un derivat del verb ballar, una ballaruga és una persona petita i bellugadissa.

La melodia té la forma rondó A B A C A. A les parts A es fa una cadena i a les parts B i C es balla en parella. Aquí hi trobaràs la partitura un poc simplificada (no hi ha un canvi de compàs al final de cada part que tradicionalment es fa) de Sa Ballaruga


ball de la cinta

El ball de la cinta és una dansa en rotle que es basa en la presa de mans, les mirades i els canvis de parella.

Partitura


Scottish

Com el seu nom indica és una dansa d’origen escocés que es balla en parelles. Hi ha diverses punts com la volta de dona en 2 i 4 temps, la volta d’home en dos temps i seguidament volta de dona en dos temps.

En aquests vídeos pots aprendre com es balla.


Tzadik Ka’Tamar

Tzadik Katamar “Just com la palmera“, és una dansa israelí que està basada en el salm 92, 12/13: “L’home honrat creixera alt i dret com una palmera i florirà com un cedre del Líban“.
Tzadik katamar yifrach, yifrach.
Tzadik katamar yifrach.
K’erez bal’vanon yisgeh, 
K’erez bal’vanon yisgeh,
K’erez bal’vanon yisgeh, yisgeh.
Melodia i partitures diverses.


Bourrée

La bourrée és una dansa de parella d’origen basc.

Partitura de la Bourree


jerusalema

Jerusalema ikhaya lami
Ngilondoloze
Uhambe nami
Zungangishiyi lana (x2)
Ndawo yami ayikho lana
Mbuso wami awukho lana
Ngilondoloze
Zuhambe nami (x2)
Ngilondoloze ngilondoloze ngilondoloze
Zungangishiyi lana (x2)

Social

Contacte

C/ Andreu Pol “niuer” batle, s/n., Binissalem, Mallorca.
+34 971886612