Skip to main content

Djembé

El djembe és un instrument de percussió membranòfon originari de l’Àfrica Occidental. Sol acompanyar la veu i la dansa juntament amb els dunduns, shékeres i campanes.

Tradicionalment s’ha construït amb fusta de cedre o caoba i una pell de cabra tensada amb cordes. El seu muntatge i la seva afinació requereixen destresa i dedicació.

Presentació del Djembe de J. Schneider.

El documental No hi ha moviment sense ritme ens mostra la relació existent entre el moviment i el ritme a l’Àfrica Occidental.


Sons

Té tres sons anomenats en anglès slap, open tone i bass que s’especifiquen a la imatge (en català es podrien traduir com a galleta, to obert i greu). 

L’slap s’executa fuetejant el costat de la membrana amb la punta dels dits.

L’open tone s’executa colpejant el costat de la membrana amb la mà tancada i amb la carn de les falanges dels dits.

El bass tone s’executa colpejant el centre de la membrana amb la mà tancada.

El muffled slap (o galleta sorda) s’executa interpretant un slap mentre l’altra mà pitja la membrana. D’aquesta forma el so és més sord o mut.


Dundun

El dundun és un instrument africà de membrana greu que és utilitzat per acompanyar el djembes i que és acompanyat per una campana. La família del dundun és composta per tres instruments idèntics en la forma però diferents en mida. Del més greu al més agut són anomenats: 


Shekere

El shekere és un instrument de percussió originari de l’Àfrica. És una carabassa buida per dedins i recoberta amb copinyetes o plàstiquets diminuts que sonen quan el cos de l’instrument és sacsetjat.

S’utilitzen principalment tres cops al ritmes binaris brasilers:

  • un de senzill que és duent-lo cap abaix i marcant la pulsació o el contratemps,
  • l’anomenat “con café, sin café”, utilitzat especialment al samba reggae,
  • i el ràpid usat a ritmes més accelerats.

Als ritmes ternaris també se solen usar:

  • un de senzill, al temps fort,
  • els tresets, marcant lleugerament el primer temps,
  • els tresets marcant la darrera corxera de cada tres.

Construcció


Baba Giné

Baba Giné és un ritme de Guinea que descriu la reticència a dansar d’una dona tímida, finalment però ella s’engresca i dansa bellament.

La primera línia només utilitza les notes do re mi fa la, i és molt senzilla de tocar amb la flauta:

O amb l’ukulele:

Cridada i base

Solos


Kebendo

Anys enrere, a l’Àfrica oriental era tradició la poligàmia; és a dir, era habitual que els homes es casassin amb més d’una dona. Als anys seixanta, però, el govern de Guinea va redactar una llei que obligava els homes que es volien casar per segona o tercera vegada a tenir el permís de la seva primera dona. El Kebendo és una cançó en què les dones neguen el permís al seu home i que té un ritme que també es va fer molt famós. 


Kuku

El kuku és un ritme de l’Àfrica occidental que era tocat per les dones en tornar de pescar.

Mbube

Mbube és un tipus especial de cant associat amb Sud Àfrica que significa “lleó” en Zulú. Tradicionalment és cantat a cappella i de manera poderosa.


Gumboot

Gumboot és una dansa africana ballada amb botes d’aigua. A Sud Àfrica aquestes botes són anomenades “gumboots”. El so que produïen era utilitzat pels treballadors per comunicar-se entre sí a les mines ja que estava rigorosament prohibit parlar.