Skip to main content
Mans i baquetes

Percussió

Un projecte percussiu des del 2012

Binicada


Fa uns anys entre el nostre alumnat hi havia un gran interès per a la batucada però al nostre IES no teníem ni formació musical en percussió ni dotació instrumental.
No teníem els mitjans, per tant, per oferir el que il·lusionava.

Voliem formar-nos musicalment, finançar la compra del material instrumental necessari per formar una batucada i tenir un repertori estable per poder oferir actuacions dins i fora del centre.

Vàrem començar a formar-nos a tallers diversos i pel nostre compte, ja que maldament no teníem formació reglada com a percussionistes, teníem formació musical.
Vàrem proposar-nos crear una batucada amb la complicitat de l’alumnat, el professorat, la direcció del centre, escoles adscrites i ajuntaments.

Vàrem contactar amb les batucades de la contrada, Batukrack d’Alaró, Sandungueros, de Lloseta, Fil·loxera de l’infern, de Binissalem, i s’Eixam, de Consell. Amb aquestes formacions s’ha mantingut des de fa deu anys un trasvàs de formació i informació en els dos sentits.
Vàrem signar acords de col·laboració amb els ajuntaments de les escoles adscrites (Binissalem, Alaró i Consell). En aquests convenis s’estableix la realització de tres actuacions anuals a cada municipi a canvi de la compra de material per part del consistori.

De llavors ençà hem pogut actuar a molts d’indrets de l’illa i fora de l’illa.

Esperam seguir aprofundint en l’aprenentatge de la música brasilera i projectant l’experiència a l’exterior.

diferents formacions

Percussions del món


baquetes

Caixeta


mans

Caixó


El millor amic del percussionista

Metrònom


Aquest aparell indica la pulsació visualment o auditivament.

Fou inventat en el segle XIX i des d’aleshores ençà ha evolucionat. Al principi funcionava amb corda, després amb pila i actualment ja hi ha tot tipus d’aplicacions per a mòbils i a la xarxa i escrius senzillament metronome a google te n’apareixerà un.

Si tu no saps el tempo a què toques també n’hi ha d’online que basta que marquis la pulsació perquè et diguin la velocitat.

En aquest vídeo se’ns explica qué és un metrònom, se’ns recomana el web metronome.com i ens proposa aquests exercicis amb mamballetes. Quan hi hagi parèntesi o _ significa que no s’ha de tocar.

1 (2) (3) (4)

1 (2) 3 4

1 + 2 + 3 + 4 + : diu “one and two and three and four and” a fi de trobar els cops (beats) entre els cops.

1 2 + _ + 4 _ : diu “one two and and four”.

1 + _ + _ + _ + : “one and and and” (eight note subdivision significa subdivisió a corxeres i és un ritme usat al reggae).

1 _ _ + _ _ 4 _ : és el mateix ritme de rumba, com el tira-la tira-la tira que hem practicat a classe.

1 + _ + _ + 4 _

pedals i baquetes

Bateria


per a percussionistes

Pel·lícules i documentals

  atletes de la percussió

  Campions


  Taiko

  tocar com si féssim arts marcials

  Taiko és la paraula japonesa que literalment es traduiria com percussió grassa. S’utilitza també per anomenar l’instrument en què tradicionalment s’interpreta la percussió, un enorme barril amb membranes i percutit amb dos pals. Durant segles el taiko ha estat utilitzat en cerimònies religioses, festes i als camps de batalles.

  Aprèn el tema Shimabayashi.


  Davul

  un tambor que combina amb les xeremies

  El davul és un instrument membranòfon que es toca amb una maça i una baqueta de plàstic. Això produiex un so baix i profund i agut i prim alhora. Depenent de la regió té diferents noms. Aquest instrument és normalment utilitzat per la música tradicional d’Iran, Turquia, Kosovo, Albània, Romania, Bulgària, Grècia, Sèrbia, Macedònia, Iraq i Armènia.


  Xilòfon

  el poder de les baquetes afelpades

  El xilòfon és un instrument idiòfon amb plaques de fusta amb el nom de cada nota que són colpejades per unes baquetes afelpades. És, per tant, un instrument que pot interpretar línies melòdiques i acompanyaments harmònics alhora. La seva dificultat principal rau en el fet de llegir la partitura i encertar la placa pertinent alhora. El metal·lòfon és un instrument idiòfon amb plaques metàl·liques amb el nom de cada nota que són colpeja Practica l’acompanyament de Viatjarem amb el xilòfon.

  Material

  com aconseguir maces

  Com ja saps, tant es pot comprar a tendes de música com a la xarxa. Si voleu comprar-ho a una tenda, una que és mot propera és Incamusic i estan al corrent del que utilitzam al nostre centre. Si voleu navegar trobareu webs especialitzades com thomann, brasilando, kalango o tamtam percusion. Sempre que comanis per internet has de calcular les despeses d’enviament.